16.10.2019

Co-Engineeringin ilmoittajalisensseillä ajaneille kaksi suomenmestaruutta

Rallisprintin suomenmestaruuskilpailu ratkesi 6.10.2019 Anjalankoskella. Nelivetoisten suomenmestaruuden voitti ylistarolainen Jukka Ketomäki ja junioreiden mestaruuden jyväskyläläinen Juuso Metsälä.

Molemmat kilpailivat Co-Engineeringin kilpailijalisenssillä. He ajoivat samalla Skoda Fabia R5 -autolla.

Osakilpailuja oli yhteensä kuusi: kaksi talvella lumella, kaksi kesällä asfaltilla ja kaksi syksyllä soralla.

Ketomäellä on pitkä kokemus kilpailemisesta

Rallisprintin SM-sarjan voitto oli sekä Ketomäelle että Metsälälle ensimmäinen. Ketomäellä on pitkä kokemus ajamisesta, sillä hän on ajanut kilpaa vuodesta 1997 lähtien. Hän on voittanut myös rallin junioreiden SM-mestaruuden vuonna 2000 ja rallin N-ryhmän SM-hopeaa 2004.

– Minulla ei ollut kilpailulta ennakko-odotuksia, sillä aluksi ajattelin, etten osallistu niihin tänä vuonna. Kun sopiva tilaisuus tuli, päätin kuitenkin osallistua. Kilpailut menivät ajollisesti hyvin ja etenkin viimeinen oli vauhdillisesti paras, Ketomäki kertoo.

Ketomäkeä harmittavat ainoastaan viimeisten kilpailujen lähdöt, sillä toisilla eli ratkaisevilla kierroksilla tuli vilppilähtö ja auto sammuminen. Vastoinkäymiset eivät kuitenkaan estäneet voittoa.

– Haluan kiittää koko tiimiä tuesta. Olen tehnyt pitkään yhteistyötä Sami Kiviojan kanssa, joten erityiskiitokset Samille.

Metsälä tähtää rallin SM-sarjaan

Metsälä aloitti kilpailemisen alkuvuodesta täytettyään 18 vuotta, mutta on ajanut isänsä Jukka Metsälän kanssa pikkupojasta asti.

– En osannut odottaa voittoa, mutta tuntuihan se hyvältä ja oli positiivinen yllätys. Ensi vuonna aion osallistua rallin SM-sarjaan, joten katsotaan, miten siellä menee.

Metsälä on tällä hetkellä armeijassa, joten treenit ovat jääneet vähemmälle. Se ei ole kuitenkaan vaikuttanut ajoon. Metsälä kiitteleekin tukiverkostoaan.

– Olen saanut paljon tukea Jukalta ja isältäni. Kiitokset isälleni, että hän luottaa minuun ja kiitos Jukalle, joka on ollut tukenani koko kauden ajan.

Kokeneet kuljettajat tukevat nuorempia

Ketomäen mukaan ralliharrastus on muuttunut paljon vuosien varrella. Rallista on tullut ammattimaista ja harrastuksen kalleus karsii monia nuoria kuljettajia. Ketomäki haluaakin jakaa osaamistaan nuoremmille.

– Kilpailuissa kiersimme Juuson kanssa radat aamulla polkupyörällä ja autoin häntä niin paljon kuin voin. Toivon, että voin jakaa nuoremmille jotakin omasta kokemuksestani.

Metsälä kannustaa kaikkia rallista innostuneita harrastuksen pariin.

– Ralliyhteisössä on hyvä yhteishenki, joten apua kyllä saa. Nykyään ajetaan paljon harrastekisoja, jotka eivät vaadi lisenssejä. Riittää, kun on auto ja varusteet, Metsälä vinkkaa.

Kuva: Vesa Rauhala